View topic - Using smart phones and tablets as GPS devices on canoe trips

It is currently November 21st, 2018, 11:12 am

All times are UTC - 5 hours





Post new topic Reply to topic  [ 123 posts ]  Go to page Previous  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Author Message
PostPosted: August 1st, 2017, 10:23 pm 
Offline
CCR Assistant Administrator
User avatar

Joined: November 6th, 2009, 9:37 am
Posts: 530
Location: Kingston, ON
I used the App Canada Maps by Atlogis on a recent trip. I bought the Pro version for $11.99 and used it with my Samsung S7. I kept the S7 in a Sealline mobile phone case that allows you to use the touch screen without opening the case. I then kept that in my pelican case along with my camera equipment. I did find myself taking the phone out of the Sealline case frequently because it was much easier to manipulate the screen without the case on.

I cached the Toporama, Canmatrix and ESRI Satellite layers to a magnification level of 14 (very high resolution) prior to the trip. This amounted to about 1 GB of map layers. You can't cache the Bing or Google layers because of licensing restrictions. Prior to the trip I emailed myself a KML (Google Earth) file of our route including way points and river notes and imported them into the program.

I kept the phone in flight mode when it was on. But, most the time after verifying my location or marking a way point I would turn the phone off. I managed to get about 1 week out of the battery. I brought along a 13 000 mah battery bank that would allow me to completely recharge the battery 3-4 times. I marked way points for campsites and lunch spots with +/- 5 metres of accuracy. On one 6 hour hike I turned on tracking and it worked flawlessly at following us and recorded the track, elevation gain/loss, speed etc.. That did chew through the battery a bit.

All in all I was very impressed. I can't see myself ever buying an dedicated GPS again.

Attachment:
P7240193.jpg
P7240193.jpg [ 2.37 MiB | Viewed 545 times ]


Top
 Profile  
 
PostPosted: November 5th, 2018, 5:26 pm 
Offline
User avatar

Joined: August 11th, 2002, 7:00 pm
Posts: 5416
Location: Sunny Wasaga Beach
Yet another question for you geeks---I have combed thru this thread and did some Googling but could not find what version(s) of the Android OS I would need to run Gaia.

_________________

Old canoeists never die---they just smell that way.



Top
 Profile  
 
PostPosted: November 5th, 2018, 5:53 pm 
Offline
User avatar

Joined: June 28th, 2008, 2:06 pm
Posts: 265
Location: GTA
Andriod 4.1 or newer as of 2018-07, according to the Gaia GPS website. (See screenshot below.)

You can also just go to the google play store on whatever Android device you have and try to download it. It won't allow you to download unless the app is compatible with your device's version of Android.


Attachments:
temp gaia.jpg
temp gaia.jpg [ 72.81 KiB | Viewed 125 times ]
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 123 posts ]  Go to page Previous  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group